2011. november 12., szombat

Ne csomagolj Karácsonykor - Idén sem!!

 Ha Karácsony, akkor díszes csomagolás. Legalább is ezt sugallja számunkra a média, a filmipar és a fogyasztói társadalom teljes egésze. Vásároljunk sok csomagolópapírt, illetve díszes tasakot, mert csak akkor igazi a karácsonyi hangulat, akkor szép az ajándék.

Mint marketinges és PR-os teljesen egyetértek azzal, hogy a csomagoláson sok minden múlik. Ahogy az alapigazságok is jelzik:
  • ma már jó bornak is kell cégér
  • nem elég jónak lenni, annak is kell látszani
De ez a magatartás talán családunk körében módosul, hiszen ők nem az ajándék csomagolásról fognak bennünket megítélni, hanem mindennapi cselekedeteink és viselkedésünk alapján. Ha pedig üzleti ajándékot adunk, arra is vannak jó megoldások.

Manapság mindenki más akar lenni mint a többiek, valami egyedit akar felmutatni, ami nagyon jó dolog mindaddig, amíg önmagával azonos és tudja magáról, hogy mik a célja és mit képvisel.

Na de nagyon elszaladtam - látszólag - a csomagolás témájától, tehát térjünk is vissza. Szerencsére egyre többen felfedezik, hogy karácsonyi ajándékot csomagolni másképp is lehet. 
Ebben a bejegyzésben egy nagyon ötletes és ősi japán példát láthatsz erre.
Úgy is csomagolhatunk, hogy vigyázunk a környezetünkre és nem vágnak ki mérhetetlen mennyiségű fát azért, hogy mi pár perc alatt darabokra szaggatjuk a szép és mutatós (tegyük fel van ízlésünk) csomagolópapírt.

Ne csomagolj Karácsonykor Mozgalom, Te mit gondolsz róla?

Az alábbi cikk 2009-es, de mondanivalója a mára is érvényes + látszik, hogy a "mozgalom" tovább él.

Környezetbarát karácsonyt mindenkinek
Évente 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában, ami közel 600 ezer fa kivágását jelenti. Ajándékozzuk meg karácsonyra a természetet! Hiszen léteznek olyan megoldások, amelyekkel nem kell újabb fák százezreit kivágni.
Ne csomagolj... Karácsonykor termeljük a legtöbb szemetet, fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségű energiát, szennyezzük leginkább a környezetünket. A legkevesebb, amit megtehetünk ez ellen, hogy legalább feleslegesen nem növeljük a bajt. A Greenpeace által elindított „Ne csomagolj!” mozgalom a karácsonyi csomagolópapír haszontalan és pazarló mivoltára hívja fel a figyelmet.
Pontosan 1,2 milliárd négyzetméter papír. Ennyi fogy el Európában minden karácsonykor csak csomagolásra. Akár két és félszer be lehetne borítani vele egész Budapestet. És mindezt csupán azért, hogy ajándékaink pár percig gyönyörű csomagolópapírban pompázzanak – majd a papírok egyetlen mozdulattal bekerüljenek a szemetesbe.
„Legyen ezentúl más a karácsony! Álljunk máshogy a dolgokhoz.” – áll a mozgalom középpontjában. A kezdeményezés tavaly indult, és 10 nap alatt több százezer emberhez jutott el. Többek között olyan ismert emberek álltak mellé, mint Till Attila, Szabó Győző, Nagy Ervin, Zséda, Zoób Kati, Pataki Ági.
Idén, 2009-ben a „Ne csomagolj” tovább folytatódik. A mozgalom jelképe a zöld szalag lett. Kösd át ajándékodat te is egy szimbolikus zöld szalaggal, vagy akár viselheted is a csuklódra kötve. Ezzel fejezheted ki, hogy te nem csomagolsz papírba karácsonykor, így járulva hozzá a fák, a természet megmentéséhez.


A facebookon és a twitteren naponta értesülhettek róla, hányan csatlakoznak a mozgalomhoz, és ki milyen alternatív ötlettel rukkol elő. További ötletek a www.necsomagolj.hu oldalon.

Forrás: Pesti Zsibongó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése