Már számtalanszor leírtam a másik blogban, hogy imádom az Internetet, mert nagyon sok hasznos dolgot tudunk meg a segítségével. Ha valami eszembe jut, rögtön beírom a gépbe és máris ott van a rengeteg találat, már csak választani kell. (persze barátaink a lexikonok sincsenek elfelejtve)
Most is ez történt. Gugliba beütve: szaloncukor készítése és máris jött a nagyjából 119 000 találat (0,14 másodperc) Nem rossz!!
De ami még jobb, hogy hamar találtam is használható receptet NoSality oldalán. Ide másolom a nekem legkedvesebbet. De érdemes náluk böngészgetni, hiszen oly nagy a választék.
Azt hiszem ezt ki kell próbálni. Saját készítésű ajándékok, karácsonyi díszek és mézeskalács után szükségszerű, hogy a szaloncukor készítés rejtelmeit is kipróbálja az ember lánya.
Rumos-marcipános szaloncukor recept
story
Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgy érzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük! A házilag készített szaloncukorral még kellemesebbé tehetjük a karácsonyt, hiszen ez is egyfajta figyelmesség a családnak. Ajándéknak is kiváló.
hozzávalók 12 főre:
- 20 dkg hántolt mandula (a Sparban veszem a szeleteltet, ez a legolcsóbb)
- 15 dkg porcukor
- kandírozott narancshéj
- egy kupica rum
- 20 dkg étcsokoládé (Tibi 60%-os csokit használok)
elkészítés:
- A mandulát porrá őröljük, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy kupica rumot adunk hozzá (nem aromát!), és éppen csak annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Nagyon keveset kell adni és lassan kell adagolni!
- Miközben kézzel keverjük, mehet bele a kandírozott narancshéj. (A recept, amit feljebb megadtam, egész narancskarikákra szól, de úgyis jó, ha csak a héját kandírozzuk. Az eljárás ugyanaz.)
- Kézzel megformázzuk őket, majd egy sütőpapírra felsorakoztatjuk a majdnem kész cukrokat.
- Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és villa segítségével egyenként megmártjuk benne a cukrokat. Visszatesszük a sütőpapírra, és megvárjuk míg megszárad. (Van aki hűtőbe teszi, én nem szoktam, mert így megfehéredik a csokoládé.)
- Mikor megdermedt, szép papírba csomagoljuk őket. Ajándéknak tökéletes, én biztosan készítek a szüleimnek egy adagot.
Egy adagból 40 db szaloncukor készül. A marcipánba nem kell feltétlenül narancshéjnak kerülnie, lehet simán natúran is készíteni.
Tipp:
Fel lehet dobni egy kis fahéjjal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése